Image
daycenteregaleo@pepsaee.gr
daycenterpeiraias@pepsaee.gr
Image
Μεγάλη επιτυχία της Ημερίδας «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στους χώρους εργασίας»

Μεγάλη επιτυχία της Ημερίδας «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στους χώρους εργασίας»

 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2023 η ημερίδα με θέμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας στους χώρους εργασίας» στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Την ημερίδα που οργανώθηκε από τα Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά και Αιγάλεω τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός  Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Πειραιά, κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, ο οποίος τόνισε πως η λειτουργία των κέντρων αυτών αποτελεί την πρώτη μεταρρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εντάσσει στο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας εξειδικευμένα κέντρα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των εργαζομένων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Υπουργείου, η κα Άσπα Σταθακοπούλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Μανεσιώτης Νικόλαος, Οικονομικός Επόπτης Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ο κ. Νίκος Μπαλτάς, Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ «ΙΑΣΙΣ».

Η ημερίδα ανέδειξε ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις της προαγωγής ψυχικής υγείας στους χώρους της εργασίας και συζητήθηκαν οι δράσεις και οι πολιτικές που χρειάζεται να υπάρξουν. Ο κ. Νίκος Δρόσος, Επίκουρος Καθηγητής Επαγγελματικής Συμβουλευτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επεσήμανε τις αλλαγές στην αγορά εργασίας λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και παρουσίασε τις αρχές του ολιστικού μοντέλου παρέμβασης για τους εργαζομένους που ακολουθούν τα κέντρα ημέρας. Το μοντέλο παρέμβασης εξειδικεύτηκε στη συνέχεια, καθώς η κα Μάρθα Κουτσογιαννούλη, Κοινωνική Λειτουργός, και η κα Σοφία Παπασπυροπούλου, Ψυχολόγος, παρουσίασαν τη δομή, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα κέντρα ημέρας εργαζομένων.

Η κα Μόνικα Σεργιάννη, Συντονίστρια Δικτύου Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, παρουσίασε την κατάσταση της σύγχρονης ελληνικής αγοράς εργασίας και τις προκλήσεις που υπάρχουν και η κα Σέβη Τσαμπουνάρη,  PhD Κοινωνιολόγος- Σύμβουλος Απασχόλησης έδωσε έμφαση στις κοινωνικές διακρίσεις στον χώρο της εργασίας και την ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης των εργαζομένων. Ο κ. Μανεσιώτης Νικόλαος, Οικονομικός Επόπτης Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά παρουσίασε την οπτική των επιχειρήσεων.

Η ημερίδα αφιέρωσε ειδική θεματική σε ζητήματα εργασίας στην ψυχική υγεία. Οι κυρίες Κατερίνα Σούρδα και Κωνσταντίνα Μύττη από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Αριάδνη» Κ.Μ.Ο.Π. αναφέρθηκαν στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας, τους παράγοντες που την επηρεάζουν, καθώς και τις συνέπειες που ανακύπτουν. Επίσης, η κα Σοφία Γρεασίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοι.Σ.Π.Ε. «Πλώρη» αναφέρθηκε στο μοντέλο της υποστηριζόμενης απασχόλησης για την επαγγελματική ένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και αναφέρθηκε στην εφαρμογή του στο πλαίσιο των Κοι.Σ.Π.Ε., ενώ η κα Σοφία Στουραΐτου, Ψυχολόγος, επικεντρώθηκε στην υποστηριζόμενη απασχόληση στην ελεύθερη αγορά εργασίας.

Τέλος, η κα Βάνα Μερεντίτη, Επισκέπτρια Υγείας, ανέλυσε τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία και ο κ. Ευάγγελος Αλεξόπουλος, Ειδικός Ιατρός Εργασίας επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία, επισημαίνοντας τι πρέπει να προσέχει κανείς στον εργασιακό χώρο. Η κα Ιωάννα Αλπέρτη, Ψυχολόγος- Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «ΙASIS At Centro»  αναφέρθηκε στη διαχείριση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης “burnout” στους χώρους εργασίας και η κα Κλέα Νίκη Νομικού – Τσαντσαρίδη, Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας UNESCO Πειραιώς & Νήσων, μίλησε για το εργασιακό στρες στη δουλειά με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα βιωματικά εργαστήρια. Το πρώτο είχε ως θέμα την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το δεύτερο το  εργασιακό στρες. Ο συντονισμός των εργαστηρίων έγινε από τις: Σοφία Παπασπυροπούλου, Ψυχολόγο MSc -  Positive Integrative Coach, Έλλη Κούβαρη, Κοινωνική Λειτουργό MΑ – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Άννα Καπράλου, Ψυχολόγο με ειδίκευση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία και Μάρθα Κουτσογιαννούλη, Κοινωνική Λειτουργό – Σύμβουλο Απασχόλησης.

Η προαγωγή της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στην σύγχρονη εποχή είναι πολύ σημαντική. Πρωταρχικός στόχος των  νέων  Κέντρων  Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αιγάλεω και Πειραιά  είναι η ποιοτική παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε εργαζομένους και στελέχη γενικού πληθυσμού σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Στόχο μας αποτελεί η αναγνώριση των πολύπλευρων αναγκών των εργαζομένων, καθώς και η ανάδειξη του δικαιώματος για την ψυχική υγεία και ευημερία στους χώρους εργασίας.

Η ανάπτυξη και λειτουργία των Κέντρων Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά και Αιγάλεω υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η ανάπτυξη και λειτουργία των Κέντρων Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά και Αιγάλεω εντάσσεται στο έργο με τίτλο «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (ID 16820), που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δυνάμει της 103923ΕΞ 2022/20.07.22 (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5165700) και μετά από την έκδοση της με αριθ. πρωτ. Γ3β/Γ.Π.οικ.69724/2-12- 2022 Υ.Α.

Image

Office Address

  • 121 King Street, Australia
  • example@gmail.com
  • (00) 2500-123-4567

Social List