Image
daycenteregaleo@pepsaee.gr
daycenterpeiraias@pepsaee.gr
Image
Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε το 4ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας στο Άλσος Αιγάλεω

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε το 4ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας στο Άλσος Αιγάλεω

Στις 20 & 21 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 4ο Φεστιβάλ Ψ για την ανάδειξη της σημασίας της ψυχικής υγείας και τον αποστιγματισμό στο Άλσος Αιγάλεω. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έλαβαν χώρα: α. καλλιτεχνικά εργαστήρια, β. εργαστήρια σχετικά με την ψυχική υγεία και ανοιχτές συζητήσεις, γ. αθλητικές δραστηριότητες και δ. πολιτιστικές εκδηλώσεις / συναυλίες.

Στο 4ο Φεστιβάλ ‘’Ψ’’ οι διαχωριστικές γραμμές υποχωρούν, καθώς λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας- επαγγελματίες- καλλιτέχνες- άνθρωποι του πνεύματος και πολίτες συνυπάρχουν, μοιράζονται ρόλους και εμπειρίες, χτίζοντας από κοινού μία νέα αντίληψη για την ψυχική υγεία.

 Το «Φεστιβάλ Ψ» που φιλοξενήθηκε τελευταία φορά το 2010 στο Άλσος Αιγάλεω και είχε καθιερωθεί από το 2006 ως δράση-εκδήλωση για την ψυχική υγεία και τον αποστιγματισμό στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Πλήθος κόσμου κατέκλισαν όλες τις ημέρες τα περίπτερα των φορέων ψυχικής υγείας ώστε αφενός μεν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τις δράσεις τους και αφετέρου να συμμετάσχουν στα εργαστήρια και τις αθλοπαιδιές που διοργανώθηκαν: μπάσκετ 3on3,  πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ και αγώνας ανώμαλου δρόμου.

Η ομάδα μπάσκετ «ΠΛΟΕΣ» ήρθε πρώτη κατακτώντας επάξια το κύπελλο, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες από όλες τις ομάδες παρέλαβαν μετάλλια. Πολύ δυνατό ήταν και το τουρνουά ping - pong  στο οποίο μετείχαν πάνω από 25 παίκτες έμπειροι και ερασιτέχνες διαφόρων ηλικιών. Όλοι τους έλαβαν μετάλλια και ο πρώτος έλαβε και το κύπελλο. Στον αγώνα δρόμου 2km μετείχαν επίσης πάνω από 20 άτομα διαφόρων ηλικιών οι οποίοι έτρεξαν και τερμάτισαν με ιδιαίτερο ζήλο μέσα στο Άλσος Αιγάλεω υποστηρίζοντας και προωθώντας το «ευ αγωνίζεσθαι».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ φιλοξενήθηκε έκθεση έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφία, κατασκευές) με δημιουργίες ληπτών υπηρεσιών ψυχική υγείας. Συνολικά εκτέθηκαν έργα από 20+ καλλιτέχνες που προέρχονταν από διαφόρους φορείς ψυχικής υγείας.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη συναυλία του δημοφιλούς συγκροτήματος «ΜΠΛΕ» unplugged, η οποία σηματοδότησε τη λήξη του φεστιβάλ και όρισε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Προηγήθηκε συναυλία από τη «μουσική συντροφιά», μία μπάντα αποτελούμενη από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εθελοντές και επαγγελματίες ψυχική υγείας, την οποία έχει δημιουργήσει από το 2017 η ΠΕΨΑΕΕ. Επίσης, ο μουσικοσυνθέτης Άγγελος Θεοδωράκης, εγγονός του Μίκυ Θεοδωράκη, μας ταξίδεψε με τα τραγούδια που έχει ο ίδιος γράψει.

Φιλοδοξούμε το θεσμοθετημένο αυτό πλαίσιο γιορτής, επικοινωνίας και δημιουργικής συνύπαρξης δυνάμεων της κοινωνίας να αναδειχτεί σε ένα κορυφαίο γεγονός που θα υπενθυμίζει ότι η  ψυχική υγεία είναι ζήτημα που μας αφορά όλους.  

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) από τους ακόλουθους φορείς: Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» και τη γραμμή 10306, Σωματείο “Αυτοεκπροσώπηση”, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «’ΕΔΡΑ», ΚοιΣΠΕ «Ευ ζην», Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος», ΚοιΣΠΕ «Ηλιοτρόπιο», Θάλπος- Ψυχική Υγεία, Α.μ.Κ.Ε. «ΙΑΣΙΣ», Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών «Πλόες», Α.μ.Κ.Ε. Συμβάλλειν. Το φεστιβάλ είχε την υποστήριξη και αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω.

Image

Office Address

  • 121 King Street, Australia
  • example@gmail.com
  • (00) 2500-123-4567

Social List