Image
daycenteregaleo@pepsaee.gr
daycenterpeiraias@pepsaee.gr
Image
Ιδιαίτερα επιτυχημένη η Ημερίδα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία - Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία»

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η Ημερίδα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία - Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/04/2024 η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κέντρo Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. Η Ημερίδα είχε τίτλο-θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία-Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία» και διεξήχθη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (28/04/2024).
Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Η.Υ.Ε. Πειραιά, κος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επίκαιρα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της τεχνητής νοημοσύνης και τον αντίκτυπο τους στον κόσμο της εργασίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, κος Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δράσης των Κέντρων Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων (Κ.Η.Υ.Ε.) μέσω της ολιστικής προσέγγισής τους σε ζητήματα ψυχικής υγείας και εργασιακής ένταξης. Η κα Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε κείμενο χαιρετισμού, στο οποίο τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της ψυχικής ισορροπίας στους χώρους εργασίας. Χαιρετισμό απηύθυνε και η κα Φωτεινή Κουλούρη, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της ψυχικής υγείας και της ασφάλειας, τονίζοντας την αξία της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης. Ο κος Βασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.), επίσης στο πλαίσιο των χαιρετισμών, εστίασε στην υγιεινή και ασφάλεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στη λήψη μέτρων. Ο κος Θεόδωρος Καπράλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην αναγνώριση της πρόληψης και της προαγωγής της ψυχικής υγείας στην εργασία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας των εργαζομένων.
Η Α’ θεματική ενότητα της Ημερίδας είχε τίτλο «Το θεσμικό πλαίσιο και τα δεδομένα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Υ.Α.Ε.)». Στο πλαίσιο αυτής, πραγματοποιήθηκε ομιλία από την κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρο Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), με τίτλο-θέμα «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2024 – Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια». Ο κος Νικόλαος Μανεσιώτης, Οικονομικός Επόπτης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, έδωσε έμφαση στην υποχρέωση των εργοδοτών για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία, με ιδιαίτερη αναφορά σε παράγοντες που συντελούν στο εργασιακό στρες. Ακολούθως, ο κος Δημήτριος Παπαδόπουλος, Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τόνισε τη σημαντικότητα της ευαισθητοποίησης και της παροχής εργαλείων για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Τέλος, ο κος Ευάγγελος Αλεξόπουλος, Ιατρός Εργασίας MD, BSc, MPH, MSc, PhD, DSc, αναφέρθηκε στη μη καταγραφή των ψυχικών νοσημάτων στη χώρα μας και ανέλυσε τη σχέση μεταξύ κινδύνων και νοσημάτων που προκαλούνται από το εργασιακό στρες.
Η Β' θεματική ενότητα είχε τίτλο «Ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας». Η πρώτη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κο Νικόλαο Δρόσο, Επίκουρο Καθηγητή Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επιστημονικά Υπεύθυνο Κ.Η.Υ.Ε. Αιγάλεω, ο οποίος αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές και σε κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Ο κος Taulant Jupe, Ψυχίατρος στην Κινητή Μονάδα και στο Κέντρο Ημέρας Δυτικής Αττικής της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. παρουσίασε τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία, όπως το εργασιακό στρες και την επαγγελματική εξουθένωση (burnout). Η κα Σέβη Τσαμπουνάρη, PhD Κοινωνιολόγος- Σύμβουλος Απασχόλησης Κ.Η.Υ.Ε. Πειραιά, συνεχίζοντας, έδωσε έμφαση στη σημασία μίας στρατηγικής για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στην εργασία.
Η Γ’ θεματική ενότητα είχε τίτλο «Ατυχήματα και κίνδυνοι στους χώρους εργασίας». Στο πλαίσιο αυτής, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κο Δημήτριο Σάνο, Πολιτικό Μηχανικό, Τεχνικό Ασφαλείας Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., αναφορικά με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και την πρόληψη των ατυχημάτων στον εργασιακό χώρο. Η κα Εύη Ανδρέου, Νοσηλεύτρια PhD Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», ανέλυσε ακολούθως τον κίνδυνο των λοιμώξεων στο προσωπικό των Νοσοκομείων, ενώ η κα Βάνα Μερεντίτη, Επισκέπτρια Υγείας Κ.Η.Υ.Ε.Π. της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., επικεντρώθηκε στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στην εργασία.
Τέλος, στη Δ’ θεματική ενότητα έγινε παρουσίαση παραδειγμάτων από παρεμβάσεις προαγωγής ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας, που έχουν πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά. Συγκεκριμένα, η κα Κλέα Νίκη Νομικού – Τσαντσαρίδη, Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας UNESCO Πειραιώς & Νήσων, η κα Ελένη Δέδε, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και η κα Νάντια Νικολαΐδη, Εκπαιδευτικός στο 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αναφέρθηκαν διεξοδικά στη συνεργασία του ΚΗΥΕΠ με τους αντίστοιχους φορείς.
Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. θα συνεχίσει τις δράσεις του με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που άπτονται την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην εργασία.
Η ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά εντάσσεται στο έργο με τίτλο «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (ID 16820), που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δυνάμει της 103923ΕΞ 2022/20.07.22 (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5165700) και μετά από την έκδοση της με αριθ. πρωτ. Γ3β/Γ.Π.οικ.69724/2-12- 2022 Υ.Α.

Image

Office Address

  • 121 King Street, Australia
  • example@gmail.com
  • (00) 2500-123-4567

Social List