Image
daycenteregaleo@pepsaee.gr
daycenterpeiraias@pepsaee.gr
Image
Επιστημονικό Συνέδριο "Ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας"

Επιστημονικό Συνέδριο "Ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας"

Στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο "Ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας: Η αναγκαιότητα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους εργαζόμενους και οι δομές στήριξης των εργαζομένων".

Το συνέδριο αφορούσε στην εμβληματική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να λειτουργήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη Κέντρα Ημέρας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη εργαζόμενων! Αναδείχθηκαν οι πολλαπλές ανάγκες στήριξης των εργαζόμενων, ειδικά σήμερα μετά την πανδημία του covid 19 και την εξέλιξη της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε, απευθύνοντας χαιρετισμό, η κα Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών. Χαιρετισμό απεύθυναν οι κος Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), κος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κος Γιώργος Πετρόπουλος, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Dr. Manal Azzi, Global Team Lead on Occupational Safety and Health (OSH) of the International Labour Organization, κα Cynthia Harrison, CareersNet coordinator, Lifelong guidance project responsible, VET support policies, Department for VET and skills (DVS) CEDEFOP, και Δρ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αργώ»,.

Στην πρώτη κεντρική ομιλία ο κ. Νίκος Δρόσος, Ψυχολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Εργαζομένων Αιγάλεω-ΠΕΨΑΕΕ, παρουσίασε τις αρχές του ολιστικού μοντέλου παρέμβασης για τους εργαζομένους, που σχεδιάστηκε από την Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Αλέξανδρου Σταμάτιου Αντωνίου, Καθηγητή Οργανωσιακής Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος έδωσε έμφαση στην έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας ως βασικής πτυχής της επιτυχίας, καθώς αφορά την ικανότητα θετικής προσαρμογής υπό ψυχοπιεστικές συνθήκες. Τρίτος κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Σωτήριος Α. Κουπίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Σύμβουλος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Γραφείο Ελλάδας, Πρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚοιΣΠΕ), Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Εργαζομένων Αθήνας "Θάλπος- Ψυχική Υγεία" ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα αποτελεσματικό, αποδοτικό και ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα μπορεί να αποκρίνεται αφενός στις ανάγκες ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

Τέλος, τέταρτος κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Φίλιππος Α. Κουνιάκης, MD, PhD Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Εργαζομένων Θεσσαλονίκης, ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ευρήματα ερευνητικών μελετών για την αναγκαιότητα ψυχοκοινωνικής στήριξης των εργαζομένων.

Το συνέδριο περιλάμβανε πλήθος θεματικών ενοτήτων καθώς και βιωματικά εργαστήρια. Συμμετείχαν πάνω από 250 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενώ μεταδόθηκε και διαδικτυακά.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚοιΣΠΕ, την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, την ΑΜΚΕ ΘΑΛΠΟΣ και την ΠΕΨΑΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και τον ΚοιΣΠΕ “Ευ Ζην”.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Image

Office Address

  • 121 King Street, Australia
  • example@gmail.com
  • (00) 2500-123-4567

Social List