daycenterpeiraias@pepsaee.gr
daycenterpeiraias@pepsaee.gr
Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζει τη βούλησή της να εργαστεί. Υπάρχουν διάφορα εμπόδια που δυσχεραίνουν τη διαδικασία επανένταξής τους στην εργασία. Εκτός από τα συμπτώματα των ασθενειών και το στίγμα των εργοδοτών, τα εμπόδια αυτά συνδέονται στενά με τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας ανεργίας και την έλλειψη θετικών ψυχοκοινωνικών πόρων, όπως η επαγγελματική προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστημονική ομάδα της ΠΕΨΑΕΕ διεξήγαγε ερευνητική μελέτη για τη διερεύνηση της επαγγελματικής προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εργάζονται και ταυτόχρονα λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας.
Χρησιμοποιήθηκε ποιοτική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει την εις βάθος διερεύνηση των απόψεων των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Νίκο Δρόσο, επ. Καθηγητή Επαγγελματικής Συμβουλευτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας μπορούν να ξεπεράσουν οποιεσδήποτε δυσκολίες και αναποδιές όταν έχουν επαρκή υποστήριξη από το κοινωνικό τους δίκτυο και όταν λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν τη σημασία των συμβουλευτικών υπηρεσιών όχι απλώς για την ένταξη σε εργασία, αλλά για τη διατήρηση της εργασίας τους και την αντιμετώπιση στρεσογόνων γεγονότων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Sciences και τα αποτελέσματα της μπορείτε να τα διαβάσετε στο παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.mdpi.com/2076-328X/13/11/886?fbclid=IwAR1sJU7mn2ZEXioMEBI8EL0idxwgU03-puFQIX4q4XpurS5opdV5l6JmiGU
Drosos N, Korfiatis A. Career Adaptability and Resilience of Mental Health Service Users: The Role of Career Counseling. Behavioral Sciences. 2023; 13(11):886.