Μενέλαος Θεοδωρουλάκης

Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης είναι κοινωνικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας ως πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Κοινωνική Πολιτική από το ίδιο τμήμα.

Εξειδικεύεται επιστημονικά στα αντικείμενα: Κοινωνική Ασφάλιση, Κοινωνική Προστασία, Πρόνοια, Κοινωνική Ένταξη, Ισότητα, Κοινωνική Οικονομία, Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, Επαγγελματική Αποκατάσταση ευάλωτων ομάδων, Σχεδιασμός και αξιολόγηση προγραμμάτων, Απασχόληση και Κατάρτιση. Από το 1998 είναι ερευνητής και σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής σε διάφορους φορείς και προγράμματα, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, την ΠΕΨΑΕΕ, την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, την ΠΟΚοιΣΠΕ κ.α. και εκπαιδευτής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα κοινωνικής προστασίας του European Social Policy Network.

Σήμερα είναι μέλος της Ομάδας Έργου της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και συντονίζει ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» και την παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές στην Βόρεια Εύβοια. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής». Πρόσθετα έχει εργαστεί ως σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας και σύμβουλος απασχόλησης σε μονάδες ψυχικής υγείας τόσο ως έμμισθο στέλεχος και εξωτερικός συνεργάτη αλλά και ως εθελοντής από το 2011. Έχει αποκτήσει μεγάλη διοικητική εμπειρία έχοντας διατελέσει πρόεδρος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αργώ (2005-2014), μέλος του ΔΣ της ΠΕΨΑΕΕ (2004-2014), μέλος του ΔΣ του ΚοιΣΠΕ «Ευ Ζην» (2005-), πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΨΑΕΕ (Νοέμβριος 2014 έως σήμερα), πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αργώ (Φεβρουάριος 2015 έως σήμερα), μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρίας Κοινωνικής Πολιτικής (2017 έως 2020) και συντονιστής σε δεκάδες προγράμματα.

Έχει εμπειρία και στη Δημόσια Διοίκηση ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας και στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ (5/2015 έως 9/2019). Έχει επιπλέον συμμετάσχει σε όλες τις επίσημες επιτροπές για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση από το 2011 και στη συγγραφή των σχετικών εκθέσεων, καθώς και στη συγγραφή συλλογικών βιβλίων και άρθρων και έχει δημοσιεύσει και ατομικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά.

Επιπρόσθετα, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Πειραιά, καθώς και της Κινητής Μονάδας Ενηλίκων στη Μάνδρα. Η εξειδικευμένη εμπειρία του στα αντικείμενα του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων προέρχεται από τη διετή εργασία του ως Διευθυντής του ΚΕΚ ΕΚΕΠΕΕ, από την συμμετοχή ως Σύμβουλος Απασχόλησης στα προγράμματα EQUAL και ΤΟΠΕΚΟ, από τη συνεργασία του με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρωπίνου Δυναμικού και τη δεκαετή εργασία του (εξωτερικός συνεργάτης) στην ΠΕΨΑΕΕ ως συντονιστής στο Πρόγραμμα «Γέφυρες Απασχόλησης», υπεύθυνος επαγγελματικών τοποθετήσεων και μελετητής στο πρόγραμμα work4psy.